Hjemmemonitorering kan frigøre tid til patienter med størst behov
Se nyhedsbrevet i browser
Fremtidens Diabetesklinik
Marts 2025

3 nye regionale brugerpaneler  på vej

Nu bliver det lettere at involvere brugerne i jeres udviklingsarbejde. 
 
For at styrke involveringen af brugerne i vores fælles regionale udviklingsarbejde, opretter Steno Diabetes Center Aarhus tre nye regionale brugerpaneler:  
  • Brugerpanel for type 1-diabetes 
  • Brugerpanel for type 2-diabetes 
  • Ungepanel.
Panelerne sammensættes med fokus på bred repræsentativitet i Region Midtjylland i forhold til køn, alder, sygdomshistorik, geografi og socioøkonomi. De to voksenpaneler mødes første gang den 14. maj 2025 og ungepanelet mødes efter sommerferien.
 
Hvad kan du bruge panelerne til?
Du kan bruge panelerne til involvering af brugere i jeres lokale udviklingsinitiativer, der har regionalt potentiale eller relevans. Derudover skal panelerne primært understøtte det fælles regionale udviklingsarbejde i Fremtidens Diabetesklinik og ERFA-samarbejdet om transition for unge med diabetes.
 
Sådan gør du
Hvis du har brug for involvering af brugerperspektiver, er du altid velkommen til at kontakte tovholderne for brugerpanelerne:  
  • Voksenpanelerne (type 1- og type 2-diabetes) ledes af Trine Laura Overgaard Hasle og Katrine Holm Nielsen og kan kontaktes på auh.sdca.brugerpaneler@rm.dk
  • Ungepanelet ledes af Annesofie Lunde Jensen og Karina Kudahl Hansen og kan kontaktes på annesjen@rm.dk.   

Regional ERFA-dag om transition på diabetesområdet

Den 30. april 2025 afholder vi regional ERFA-dag om transition på diabetesområdet for personale fra børne- og ungeafdelingerne og de medicinske afdelinger i Region Midtjylland.
 
Alle hospitaler har mulighed for at præsentere, hvordan de arbejder lokalt med transition på diabetesområdet, hvorefter vi i gruppesessioner drøfter relevante temaer og udfordringer i forbindelse med transitionsfasen. Der bliver god mulighed for vidensdeling og erfaringsudveksling og etablering af nye samarbejdsmuligheder på tværs af regionen.
Læs mere og tilmeld dig her

Webinar: Klik frem for klinik

Den 7. april 2025 kl. 15:30-16:30 kan du få inspiration til at indføre mere digital kontakt i sundhedsvæsenet. Vælg Klogt inviterer til et inspirationswebinar om at udbrede den digitale kontakt, når det giver mening for patienten: 
 
Fra fysisk fremmøde til digital tryghed ved Mette Idskou og Trine Bruun Lebel, implementerings-konsulenter, Region Midtjylland 
Valg af samtaleform – fremmøde, telefon eller video? ved Annesofie Lunde Jensen, lektor og klinisk sygeplejespecialist, Steno Diabetes Center Aarhus 
Erfaringer med et landsdækkende videokonsultationstilbud ved afdelingslæge Rakel Fuglsang Johansen, Steno Diabetes Center Aarhus
Læs mere og tilmeld dig her

Sæt X i kalenderen: Regional Udviklingsdag 2025

Den 26. november 2025 afholder vi dette års Regionale Udviklingsdag på diabetesområdet i Region Midtjylland. Det bliver i Horsens under overskriften ”Det Digitale Diabetesforløb”. Udviklingsdagen er for alle, der arbejder med diabetesbehandling i Region Midtjylland - både på børne- og voksenområdet.
 
Sæt allerede nu kryds i kalenderen, så du kan deltage i en spændende dag med inspiration og gode drøftelser på tværs af faggrupper og afdelinger. Invitation og program sendes ud efter sommerferien.
Se billeder fra udviklingsdagen 2024

Erfaringer med Wegovy og patienter med type 1-diabetes

Hvordan forholder man sig til patienter med type 1-diabetes, der er i vægttabsbehandling med Wegovy? Skal det håndteres af egen læge eller skulle det håndteres i diabetesambulatoriet? I SDCA har lægegruppen været splittet omkring det spørgsmål. I ét år har vi derfor undersøgt konsekvenserne af at have et tilbud om behandling med Wegovy til patienter med type 1-diabetes.
 
Konklusionerne på undersøgelsen
  • Ingen problemer med diabetesregulationen. De fleste patienter har selv været i stand til at justere deres insulin i takt med mindre måltider og vægttab
  • Mange kontakter: Brug af Wegovy genererer rigtig mange kontakter til ambulatoriet – de fleste er omkring brug/optitrering/bivirkninger til wegovy – og kun få omkring justering af insulin. Ligeledes hopper mange ind og ud af behandling pga bivirkninger/pris og leveranceproblemer. 
  • Ingen forskel i kontaktmønster: Der var ingen forskel i kontaktmønster mellem de, der havde været på kursus og dem, der ingen undervisning fik
  • Gruppeforløb eller individuel vejledning: Gruppeforløb med diætistvejledning havde ikke nogen tydelig effekt i forhold til antallet af kontakter eller graden af vægttab sammenlignet med individuel vejledning ved ordinering
  • Ingen udviklede ketoacidose: Ingen patienter fik ketoacidose, mens en enkelt fik lavt blodsukker. Om det havde med Wegovy at gøre er usikkert.
Som følge af undersøgelsen er det i SDCA konkluderet, at Wegovy-behandling kan foregå uproblematisk i almen praksis, mens SDCA gerne bistår med rådgivning og justering af den antidiabetiske behandling, hvis der er brug for det.
 
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte overlæge Steen Bønløkke Pedersen på steepede@rm.dk.